Sorteren:
Relevantie
Nieuwste bovenaan
Oudste bovenaan
Alfabetisch
Prijs oplopend
Prijs aflopend
Sorteren:
Relevantie
Nieuwste bovenaan
Oudste bovenaan
Alfabetisch
Prijs oplopend
Prijs aflopend
Filter
Capaciteit van de vijverpomp:
Iedere vijver heeft circulatie nodig om het leven op een goed niveau te houden. De biologische processen in een vijver werken namelijk het beste wanneer er voldoende circulatie en beluchting aanwezig is. Bij biologische processen denken we aan de groei van planten, goede waterwaarden en gezonde vissen. Om de juiste hoeveelheid circulatie te bepalen van uw vijverpomp is het belangrijk om goed te kijken naar de capaciteit. Wij adviseren om een vijver bij vissen toch zeker 1x per uur rond te pompen, uiteraard kan dit in de winter verminderd worden naar 1x per 2 uur. In de tabel welke hieronder staat aangeven kunt u eenvoudig zien wat ons advies zou zijn bij een vijver van 10000 liter.
Bijvoorbeeld:
Inhoud vijver
Vissen
Advies capaciteit vijverpomp
10000 liter
Geen vissen
5000 liter per uur (1x rond per 2 uur)
10000 liter
Wel vissen, maar geen koi
7500 liter per uur (1x rond per 1,5 uur)
10000 liter
Koivissen
10000 liter per uur (1x rond per 2 uur)
Lees
hier hoe u het beste een vijverpomp kunt installeren
Opstelling van de vijverpomp
Het is belangrijk om vooraf goed na te denken welke pomp het meeste geschikt is, in de situatie die u wenst. Er zijn pompen die goed kunnen werken in een droogopstelling (pomp buiten de vijver) of pompen die goed werken in een natopstelling (pomp in de vijver). Wanneer u niet zeker weet welke pomp het beste is voor uw situatie adviseren wij te kijken naar de iets luxere modellen . De meeste luxe modellen pompen beschikken over de functie om de pomp in en buiten de vijver te gebruiken aangezien in deze varianten wel alle rubberen ringen om lekkages te voorkomen, worden geplaatst.
Waar moet u op letten bij een vijverpomp? Is de opvoerhoogte belangrijk?
De opvoerhoogte van een pomp wordt meestal vermeld bij de technische specificaties. Dit getal welke vaak in meters wordt uitgedrukt, geeft het meeste informatie over de kracht van uw pomp. Hoe hoger het getal des te krachtiger, wat resulteert in een pomp die u voor meer doeleinden kunt inzetten. (denk aan een waterval, beekloop, etc.) Wanneer de opvoerhoogte aan de lage kant is, kan het zijn dat de pomp motorisch erg geknepen is en de waarden vaak bij een kleine hapering bij lange na niet gaan halen.
Let er op dat wanneer er gegeven staat opvoerhoogte 2,3 meter, dat de pomp op 2,3 meter helemaal geen vermogen meer heeft.
Welke vijverpomp kiezen? Synchrone of Asynchrone motor?
In de vijverwereld wordt er veel gesproken over een synchrone of een asynchrone motor. We spreken over een asynchrone motor wanneer deze later nog aan te passen is in snelheid doormiddel van een toerentalregelaar. Een synchrone motor is vaak al zuiniger opgesteld in de fabriek en kunnen later niet op een elektronische manier worden aangepast. Twijfelt u over de opstelling en capaciteit van de pomp, kies dan voor een asynchrone motor welke later altijd is aan te passen in toerental. Wanneer u een pomp zoekt die veel water verplaatst voor bijvoorbeeld een beekloop, dan adviseren wij gebruik te maken van een pomp die veel capaciteit heeft bij hogere opvoerhoogtes met een asynchrone motor. Zoekt u geen vijverpomp maar een dompelpomp? Bekijk ze dan hier