Inloggen
Winkelmandje
GRATIS VERZENDING VANAF € 50,- RUIM 59000 KLANTEN GINGEN JE VOOR SINDS 2005 DE SPECIALIST VOOR VIJVERS EN VISVERZORGING GESPREID & ACHTERAF BETALEN MOGELIJK

Vanaf 26 mei: Gratis Velda Fish Snacks bij € 100 of meer aan vis/koivoer, met de code: snacks

-

Vijvertips voor de zomer

Ook zomertips zijn bij vijvers een welkome verademing. Niet alleen het slechte weer kan roet in uw vijver strooien maar ook het mooie weer. Waar de vissen eerst rustig zwommen kunnen ze nu alle kanten op springen in de vijver, daarnaast lijkt het soms of dat ze een rally houden in de vijver.
Wat is nu normaal en waar moet je echt opletten bij bijvoorbeeld uitschieters in de warme temperaturen?

In deze blog houd ik een aantal dingen tegen het licht waar u als vijverliefhebber op kan letten. Het brengt verschillende dingen met zich mee. Moet ik de vissen nu meer of juist minder voeren, pomp uit zetten, of opeens is mijn vijver erg groen.
Wat doet warm weer nu eigenlijk met uw vijver en wat kan ik doen bij plotselinge vissterfte?

In deze blog wil ik de volgende dingen gaan bespreken:
1. Groene vijver
2. Waterwaarden
3. Schuim op het vijverwater


 

1. Een groene vijver


Een groene vijver is echt een doorn in het oog. Zeker met warme temperaturen ziet de vijver er groener uit dan de dagen ervoor. Daarnaast groeien de draadalgen steeds harder met de warme temperaturen. Voor elke vijverliefhebber zijn de algen funest voor het plezier. Als u een ondiepe vijver heeft, misschien is de bodem bedekt met substraat en op al deze stenen ligt een laagje alg.
De stenen eruit halen en wassen met chloor is niet de juiste oplossing, de algen groeien doormiddel van het zonlicht en zijn niet te voorkomen als u de stenen wast met chloor.

Wat kunt u wel doen? Uiteraard bestaan er middeltjes om het biologisch evenwicht te helpen, echter algen zijn in feite snel groeiende planten en wat dat betreft heeft u een goed evenwicht. Natuurliefhebbers spreken er zelfs over dat een vijver zonder algen eigenlijk een dode vijver is maar wat kan ik er nu echt tegen doen, om dit te weten is het belangrijker de oorzaken eerst duidelijk te maken.

Er zijn een aantal oorzaken van een groene vijver:

Er zijn teveel voedingsstoffen in het water door bijvoorbeeld, te veel voer, teveel vissen, bladafval of tuinaarde, uitzetten van het filter in de winter, slechte biologische huishouding, organisch afval op de afval of doordat uw filter bijvoorbeeld slecht werkt.
Last van teveel regenwater, waar extra fosfaten en nitraten inzitten (kunstmest voor de algen)
Mindere waterwaardes, door veel uitschieters of doordat de vijver ernstig vervuild is.
Naast oorzaken bestaan er natuurlijk ook oplossingen, niet alleen de middeltjes die er voor worden geschreven maar ook hoe u zweefalgen in de toekomst kunt voorkomen.

Waterwaarden:
Waterwaarden zijn ook essentieel voor algen. Zweefalgen groeien in een klimaat waarin eigenlijk alleen zacht water is. Door de hardheid op peil te brengen groeien de zuurstofplanten. Deze zorgen voor een heldere vijver. Meer hierover in deel 2: waterwaarden

Oplossingen voor een groene vijver:

  • Plaats een UVC systeem en houd minimaal 3 Watt per 1000 liter water aan.
  • Gebruik bijvoorbeeld Colombo Algisin / Algadrex en gebruik daarna een product om het effect te garanderen (colombo bi-clear en colombo biox)
  • Ververs uw water regelmatig (2% - 5%)
  • Leg eventueel een plantenfilter aan
  • Laat het filter ook in de winter zijn werk doen, desnoods op half kracht maar zet uw filter niet uit
  • Zorg voor voldoende zuurstofplanten in uw vijver (bijvoorbeeld: azolla en kikkerbeet)
  • Houd uw waterwaarden op de geadviseerde hoogten


 

2. Waterwaarden van uw vijver

Waterwaarden zijn erg belangrijk in uw vijver. Sommige uitschieters na regenval, warm weer of veel uitwerpselen kunnen ervoor zorgen dat er vissterfte optreed. Hierdoor is het van belang de waterwaarden met enige regelmaat te meten.
Welke waterwaarden zijn nu dusdanig belangrijk dat u deze eigenlijk regelmatig zou moeten meten?

  • Hardheid (GH-waarde)
  • Karbonaathardheid (KH-waarde)
  • Zuurgraad (PH-waarde)

Om er iets aan te kunnen doen is het natuurlijk belangrijk om eerst te kijken, wat deze 3 punten nu eigenlijk zijn.

Hardheid vijver:

De GH-waarde geeft eigenlijk aan hoeveel mineralen er in het water zijn opgelost. De belangrijke mineralen die het water nodig heeft (calcium en magenesium) zorgen uiteindelijk voor een goede waterkwaliteit. 
De mineralen zorgen voor een goede transportmiddel in de vijver van Co2 en de mineralen zorgen voor voeding van de planten die aanwezig zijn in uw vijver.

Een ideale waarde in uw vijver is die tussen de 7 - 13. Vaak is het kraanwater aan de ene kant van het land ook hoger dan aan de andere kant. Hierdoor kan besloten worden er GH+ aan toe te voegen of het juist te verkleinen. Regenwater daarin tegen heeft een lage hardheid waardoor het niet geschikt is om uw vijver mee te vullen. Bij een goede hardheid zorgen voor een goede groei van zuurstofplanten. Bij een te hoge ontstaat er overal kalkaanslag en bij een te lage stagneert de groei van de planten.

Het is van belang bij het opstarten van een vijver de de waterwaarden op het juiste niveau te hebben, in de winter groeien de planten niet zo hard, door meer regen. Het is aan te raden de hardheid dan te herstellen.

Op onze pagina van watertesten staan de volgende testsets om uw vijverwater te testen op GH
Teststrips & Testkoffers

Artikelen om GH te verhogen:
Colombo
Eigen merk

Karbonaathardheid vijver

Naast de totale hardheid, zijn gegevens met de hoeveelheid carbonaat extra belangrijk. Een carbonaat is namelijk de chemische verbinding van magnesium en calcium en de Co2. De KH zorgt dus voor de verbinding van deze 3 esentieel.
De karbonaar waarde moet minimaal 7 of hoger zijn om de chemische verbinding te laten werken. Als de karbonaatwaarde hoog is, kan je concluderen dat er voldoende co2 in uw vijver zit. Dit zorgt ervoor dat de planten goed groeien en dat er een goed biologisch klimaat in uw vijver wordt geschept. 

U kunt de karbonaat eenvoudig verhogen met KH+ , maar wat ook zeker aan te raden is, het onderhouden van de KH waarde. Dit is echt nodig om een goed biologisch klimaat te scheppen.

Middelen om de KH te testen:
- Teststrips & Testkoffers  

Middelen op de KH te verhogen:
Colombo

Middelen om de KH te onderhouden:
Musashi Clay Mix Plus
Maerl
Bactoflora

De zuurgraad van vijverwater

Dit is een ander gegeven dan de KH en de GH. PH is niet zo eenvoudig te verhogen en te verlagen. Je kunt deze waarden niet met toevoegingen van middeltjes op goede hoogte te krijgen. Maar eigenlijk is dit ook helemaal niet nodig, waarom niet? Daar sta ik in de volgende alinea even bij stil

De PH-waarde geeft eigenlijk aan of het leven in uw vijver goed functioneert en of uw vijver niet verzuurt. Bij verzuring zal namelijk vissterfte en plantensterfte ontstaan. Bacteriën die een belangrijke plaats in uw vijver innemen zorgen voor de productie van CO2, door de hoeveelheid van de CO2 zal de zuurgraad iets toe nemen, waardoor deze zal dalen.
Doordat de planten in uw vijver Co2 gebruiken zal de PH waarde weer stijgen. 

Als u wisselend meet zult u verschillen merken, in de nachten daalt de PH waarde en in de zon stijgt de ph waarde. Dit geeft een gegeven dat de PH waarde in de ochtend altijd lager moet zijn dan in de avonden. Wanneer dit laatste gegeven goed is dan functioneert uw vijver goed. Om conclusies aan uw PH waarde te trekken dient u deze dus in de ochtend en in de avond te meten, zo ziet u in een blik of uw vijver goed functioneert. Een waarde tussen de 7 en 8 is een waarde die veel vijverliefhebbers zullen nastreven.

Met een goed niveau van de KH en de GH zal de PH naar aller waarschijnlijkheid op een juist niveau circuleren.
U kunt de PH waarden makkelijk meten door onze teststrips en testkoffers 

3. Schuim op het vijverwater

 

Schuim op het vijverwater:

Voor alle vijverliefhebbers is dit een doorn in het oog. Eindelijk is de vijver helder en dan krijgen we met de warmere temperaturen een forse schuimlaag op het water. Zoals te zien is in één van onze eigen vijvers, een ruime laag schuim. 
In deze nieuwsbrief staan we stil bij oorzaak en de oplossingen!

 

Waarom ontstaat er schuim?

Er onstaat schuim wanneer er grote hoeveelheden afvalstoffen in het water zitten en de organismen in uw vijver niet alle afvalstoffen meer af kunnen breken. Daarnaast kan het ook zijn dat uw water te zacht is, doordat er te weinig calcium en/of magnesium aanwezig is in het vijverwater. Organismen kunnen niet goed hun gang gaan waardoor afval achterblijft. Door de menging met zuurstof worden het eiwitstrengen.

Overige oorzaken schuim:

Schuim is niet alleen de reden van de natuur. Ook mensen kunnen de natuurdusdanig in de warm brengen door:

- Teveel voedering of meer voeding dan voorheen. 
- Voedering met hoog eiwitgehalte of veel afvalstoffen
- Voer wat minder wordt opgenomen door de vis
- Nieuw filtermateriaal/ nieuw filter
- Slib

Oplossingen schuim in voeding

Een deel van de oplossing zit in de voeding.
Voer hoogwaardigere kwaliteit voeding en u zult zien dat de schuim afneemt.
In de foto hiernaast (Hikari friend bovenstaande foto's en hikari staple foto hiernaast) Voer is in verhouding iets duurder, maar de vijver ziet er een stuk beter uit! 
Voordeligste oplossing en het snelste resultaat! 

Oplossingen schuim

Er zijn veel meer oplossingen, zoals:

  • Stofzuigen van de vijver
  • Filter tijdig schoonmaken
  • Water verversen (10-20% per week, voor meer calcium en magnesium)
  • Eiwitafschuimer 

Bij het verversen van water, liever dagelijks kleine hoeveelheden voor het gewenste effect!

 

v

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen