Een UV-lamp oftewel UVC-lamp is niet altijd nodig voor in je vijver. Maar in sommige gevallen is het wel een slimme keuze. Vooral als je last hebt van groen en troebel water door zweefalgen. In deze blog leggen wij eenvoudig uit wat een UV-lamp doet, wanneer je een UV-lamp nodig heb en waar je op moet letten tijdens het aanschaffen van een UV-lamp.
Wat is UV-lamp oftewel een UVC-lamp?
Een UV-lamp voor de vijver wordt vaak een UVC-filter genoemd. Dit klinkt allemaal lastig en ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel simpel. Wij zullen het uitleggen. Het is een lamp waar het vijverwater langs stroomt. Het UV-licht in de lamp doodt de zweefalgen, waardoor het vijverwater weer helder wordt in je vijver. Maar wat zijn zweefalgen?
Wat zijn zweefalgen?
Zweefalgen zijn kleine waterplantjes in je vijverwater, deze zie je meestal niet los. De zweefalgen kun je herkennen doordat het vijverwater groen en troebel wordt. De oorzaak van zweefalgen heeft te maken met de volgende oorzaken: vaak zonlicht, warm water, te weinig CO2 of doordat de hardheid niet goed is van het water.
Stappenplan om zweefalgen te bestrijden
Met de onderstaande stappen kun je de zweefalgen bestrijden.
Stap 1: Test je vijverwater met GH-waarde en pH-waarde
Stap 2: Bescherm je vijver tegen direct zonlicht, dit kun je doen door een net over je vijver heen te spannen
Stap 3: Breng extra beluchting aan
Stap 4: Installeer een UV-lamp
Stap 5: Voeg GH+ of Maerl toe aan je vijver
Stap 6: Voeg ook anti-algenmiddel toe > OASE Algo Green Away
Stap 7: Voeg zuurstofplanten toe, dit is een vijand van de zweefalgen
Let op: de GH+ is verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden
Hoe werkt een UV-lamp tegen algen?
De vijverpomp voert water langs de UV-lamp. Het UV-licht doodt de algen, waardoor ze samenklonteren en naar de bodem zakken of door het filter worden verwijderd. Hierdoor kun je weer mooi helder vijverwater krijgen. Maar heeft mijn vijver een UV-lamp nodig?
Jouw vijver heeft een UV-lamp nodig als je last hebt van het volgende:
Groen, troebel vijverwater
Veel zonlicht op je vijver
Te weinig zuurstof of te weinig zuurplanten.
Voor een plantenvijver zonder vissen is het soms niet nodig. Maar voor een visvijver of koivijver is een UVC-filter vaak wel handig en raden wij dit ook aan. Maar wat voor soort UV-lamp heb ik nodig?
De juiste lamp voor je vijver hangt af van de volgende factoren:
Hoe groot is je vijver?
Hoeveel vissen zitten in je vijver?
Hoeveel zon staat erop je vijver?
Ons advies:
Normale vijver: 2 tot 3 Watt per 1.000 liter water
Veel vissen of veel zon: 4 tot 5 Watt per 1.000 liter water
Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een UV-lamp?
Er zijn een aantal punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een UV-lamp.
De aansluitmaat: past deze goed op jouw pomp
Materiaal van de behuizing: moet het tegen de kou kunnen?
Kabellengte: is het lang genoeg voor jouw tuin?
Vervangbare lamp: goed kijken naar PL of TL lampen
Een UV-lamp is een handige en krachtige oplossing tegen groen vijverwater. Vooral bij zweefalgen maakt het een groot verschil. Kies het juiste wattage en let op de aansluitingen om er zeker van te zijn dat jouw vijver helder en gezond blijft. Nu kun je extra genieten va je prachtige, heldere en gezonde vijver.
Vijverbenodigdheden.nl is er voor jou!
Wij hebben een ruime aanbod in UV/lampen van bekende merken zoals OASE, Aquaforte, Ubbink en RP. Daarnaast hebben wij ook losse vervanglampen. Toch nog vragen over de UV-lampen, geen probleem. Neem gerust contact met ons op en onze experts helpen je graag verder.
Meest gestelde vragen
1. Moet een UV-lamp het hele jaar aan blijven staan?
Nee, in de winter is een UV-lamp meestal niet nodig. Het water is dan kouder en de algen groeien nauwelijks. Je kunt de UV-lamp dus in het najaar (herfst) uitschakelen en in het voorjaar weer aanzetten.
2. Hoe vaak moet ik de UV-lamp vervangen?
Een UV-lamp werkt gemiddeld 6.000 tot 8.000 branduren. In de praktijk betekent dit meestal dat je de lamp één keer per jaar moet vervangen, bij voorkeur in het voorjaar.
3. Kan een UV-lamp ook te sterk zijn voor mijn vijver?
Ja, een te sterke lamp kan ook nuttige bacterien doden. Kies daarom een UV-lamp met de juiste Wattage voor de grootte van jouw vijver.
4. Maakt een UV-lamp het water meteen helder?
Niet meteen. Het effect is meestal binnen 3 tot 7 dagen zichtbaar, afhankelijk van de hoeveelheid algen. Combineer de UV-lamp met een goede beluchting en planten voor het beste resultaat.
5. Werkt een UV-lamp ook tegen draadalgen?
Nee, UV-lamp werkt alleen tegen zweefalgen (die het vijverwater groen en troebel maken). Draadalgen moeten op een andere manier worden bestreden, bijvoorbeeld handmatig verwijderen of met een anti-draadalgenmiddel.