Geplaatst op 17-2-2025 door Shirley
Beste tips om je vijver schoon te houden
Een schone vijver is niet alleen prachtig om te zien, maar ook belangrijk voor de welzijn van de vissen en de waterplanten. Toch blijft het een uitdaging om je vijverwater helder te houden. In deze blog delen wij de beste tips om je vijver schoon en gezond te houden.
Tip 1: Gebruik van vijverstofzuiger
Om je vijver goed te reinigen, adviseren wij eerst het wateroppervlak schoon te maken. Dit kun je het beste doen met een schepnet om de bladeren en ander vuil te verwijderen. Dit voorkomt stank en algengroei zoals: draadalg en zweefalg. Voor de bodem raden wij een vijverstofzuiger aan. Hiermee kun je het vuil goed verwijderen. Regelmatige de vijver stofzuigen voorkomt de ophoping van schadelijk stoffen zoals: bezinksel of slib
Tip 2: Controleer regelmatige de waterwaarde
Het is belangrijk om de waterwaarde regelmatige te meten zoals: pH (zuurgraad), GH (hardheid) , KH (Karbonaathardheid) , nitriet en ammoniak in je vijver te meten. Als de waarden niet in balans zijn, kan dit schadelijk zijn voor de vissen en de waterplanten.
- pH-waarde: Een goede pH-waarde moet tussen de 7 en 8 liggen. Een verkeerde pH-waarde kan stress veroorzaken bij vissen en zelfs tot overleden leiden.
- GH-waarde: Geeft de hoeveelheid mineralen in het water aan. Voor de waterplanten is een goede GH-waarde perfect tussen de 8 en 12 dH.
- KH-waarde: Dit is goed voor de pH-waarde. Een goede KH-waarde ligt tussen de 5 en 8dH
- Nitriet: Nitriet ontstaat tijdens de afbraak van organisch afval en uitwerpselen in een vijver. Als er te weinig bacteriën aanwezig zijn om nitriet om te zetten in nitraat kan dit giftig zijn.
- Ammoniak: Dit is schadelijke stof die vrijkomt door de afbraak van organische materiaal zoals: uitwerpselen van vissen, overgebleven vissenvoer. Gebruik een testkit om de ammoniakgehalte te meten. Een gezond niveau is 0 mg/l
Tip 3: Zorg voor goed filtersysteem
Een
vijverpomp of een
vijverfilter is een van de meeste effectieve manier om je vijver schoon te houden. Een vijverfilter verwijdert vuil, zoals bladeren, uitwerpselen en overgebleven voer, voordat deze naar de bodem zinken. Kies een filtersysteem dat geschikt is voor de grootte van jouw vijver. Kom je er niet? Neem dan
contact met ons op!
Tip 4: Vermijd overvoeren
Geef je vissen alleen zoveel voer als ze dit binnen een paar minuten kunnen opeten. Overgebleven voer zinkt naar de bodem en beïnvloedt de waterkwaliteit negatief.
Door minder te voeren, blijft het vijverwater schoner en voorkom je overtollige afvalstoffen.
Tip 5: Voorkom algengroei
Vooral in de zomermaanden kan algengroei een probleem zijn. Dit komt door de hogere temperaturen en meer zonlicht. Gebruik natuurlijke vijverplanten zoals: waterpest en hoornblad. Door deze natuurlijke vijverplanten vermindert de algengroei.
Vijverbenodigdheden helpt je graag verder!
Het schoonhouden van je vijver kost wat tijd, maar met de juiste aanpak blijft het water helder en gezond. Een combinatie van een goed filtersysteem, regelmatige reiniging, natuurlijk planten en niet te veel vissenvoer blijf de vijver gezond. Zo kun je genieten van een prachtige en gezonde waterparadijs in je tuin. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!
Meeste gestelde vragen
1. Hoe vaak mpet ik het vijverwater verversen?
Hoe vaak je het vijverwater moet verversen, hangt af van de grootte van je vijver, het seizoen en de temperatuur. Bij een temperatuur boven de 22 graden raden wij aan om het water om de 3 à 4 dagen te verversen. Tussen de 18 en 22 graden is eens per maand voldoende. In de wintermaanden en het najaar is het minder vaak nodig, maar controleer wel regelmatige de waterwaarden.
2. Hoe blijf het vijverwater helder?
Voeg zuurstofplanten toe aan je vijver. Deze planten zorgen voor helder water en zorgen voor voldoende koolstofdioxide (CO2). Zorg daarnaast voor een goed werkend filtersysteem en verwijder het vuil regelmatig.
3. Wat moet ik doen bij een ammoniak- of nitriet piek?
Verveers dan een deel van het vijverwater, voeg goede bacteriën (micro-organismen) toe en controleer of je filtreersysteem goed werkt. Blijf regelmatig de waterwaarden testen